Când trebuie înlocuit uleiul de motor, cât timp se păstrează în sticlă. Riscurile la care se expun șoferii care neglijează subiectul

de: Alexandru Puiu
21 11. 2024

Uleiul de motor are un rol esențial în asigurarea unei ungeri eficiente a componentelor metalice din interiorul motorului. O ungere corectă reduce frecarea, protejează piesele de uzură și contribuie la funcționarea optimă a motorului. În cazul în care nivelul de ulei scade, mulți se întreabă dacă pot folosi lubrifiant dintr-o sticlă deschisă cu mai mult timp în urmă sau dacă acesta expiră în timp.

Toate autovehiculele au nevoie de revizii regulate, iar schimbarea uleiului de motor este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere. Pentru a asigura o ungere optimă, este recomandat să fie folosit un ulei de calitate și, de preferat, unul cât mai nou.

Cât de des se înlocuiește uleiul de motor?

Uleiul de motor într-un vehicul nu are o durată de viață infinită. În timp, și chiar dacă mașina nu este folosită, uleiul deși pierde din proprietățile sale. Din acest motiv, recomandarea specialiștilor este ca lubrifiantul să fie înlocuit cel puțin o dată pe an sau după parcurgerea a aproximativ 10.000 de kilometri. De asemenea, îndată ce uleiul este înlocuit, ar trebui schimbat și filtrul de ulei, pentru a asigura o funcționare optimă.

Un alt aspect des întrebat este dacă uleiul de motor expiră și dacă poate fi folosit cel rămas în sticlă, după ce a fost deschis o perioadă lungă de timp. Încă de la deschiderea unui recipient de ulei, procesul de oxidare și degradare a aditivilor din compoziție începe, ceea ce poate afecta capacitatea uleiului de a lubrifia corect motorul.

Expiră uleiul de motor?

Conform mecanicului Robert Marin, uleiul de motor, fie că este pus în motor sau păstrat în sticlă, înseamnă că își pierde din proprietăți odată cu trecerea timpului. Acest lucru este valabil atât pentru uleiul în ambalajul sigilat, cât și pentru cel deschis. „Uleiurile conțin aditivi precum zinc, fosfor sau sulf, care se degradează chimic în timp. Acum, depinde de fiecare ulei în parte – unele se degradează în 1-2 ani, altele în 5-10 ani, în funcție de condițiile de depozitare sau de tipul de ulei”, explică specialistul.

Mecanicul recomandă ca uleiul rămas de la ultima revizie, dacă este păstrat într-un loc ferit de soare și de umiditate, poate fi folosit pentru completarea nivelului din motor. Totuși, dacă uleiul este mai vechi de un an, ar fi mai bine să se renunțe la utilizarea acestuia, întrucât eficiența lui poate fi afectată. Aditivii importanți din ulei, responsabili pentru lubrifierea corespunzătoare, își pierd eficiența în timp, iar asta poate duce la o ungere insuficientă a motorului.

Este bine de menționat că, în general, producătorii de uleiuri specifică pe ambalaj durata de valabilitate și condițiile de depozitare. Urmărirea acestor indicații este esențială pentru a evita riscurile asociate cu folosirea unui lubrifiant degradat, care poate compromite funcționarea corectă a motorului. Prin neglijarea acestor detalii, șoferii se pot expune la riscul de a provoca uzura accelerată a componentelor motorului și, în cazuri extreme, chiar la defecțiuni majore, conform ProMotor.ro.